torstai 12. huhtikuuta 2012

AFRIKKA


”Afrikkalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu toisistaan poikkeavia perinteitä Afrikan mantereen kulttuurillisista, ilmastollisista ja maantieteellisistä eroista johtuen. Afrikan eri ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeillä on perinteisesti hyödynnetty erilaisia paikallisia raaka-aineita.
Itä-Afrikassa, kuten myös Tansaniassa lähes kaikki ruoka valmistetaan joko keittämällä vedessä tai kookosmaidossa, uppopaistamalla öljyssä, grillaamalla avohiilloksella tai paahtamalla kuumilla kivillä. Ruoanlaitto on usein naisten työtä ja tytöt osallistuvat siihen jo pienestä pitäen. Usein ruokaa laitetaan monen hengen voimin, sillä perheet ovat suuria.
 Keittiö on usein pieni, maalattiainen huone, jonka yksi seinä muodostuu auki olevasta ovesta ja seinät ovat mustan noen peitossa. Ruoka valmistettiin ennen kolmen kiven päällä avotulella, nykyisin on myös käytössä erilaisia kerosiini- tai hiilikeittimiä.
Keittiössä valmistetaan perheen ruoka, joka on tavallisesti ugalia - maissipuuroa ja hyvin hautunutta, tukevaa papumuhennosta tai silloin tällöin lihamuhennosta. Myös kalaa syödään laajoilla alueilla. Maissipuuroa syödään sormin oikealla kädellä ja se muotoillaan palloksi, jonka keskelle koloon laitetaan muhennosta.
Ruoan tulisuus vaihtelee alueittain. Tansanialainen ruokakulttuuri voidaan jakaa rannikon ja sisämaan ruokakulttuuriin, ja lisäksi ruoassa on aasialaista vaikutusta mausteiden käytössä. Se on sekoitus Afrikan ja vuosisatoja vanhaa Arabian, Aasian ja laajasti ottaen swahili-kulttuurin perinteistä ruoanlaittoa. Ruoka keitetään kookosmaidossa tai maapähkinöiden kera. Aterialla tarjotaan usein joko liha- tai banaanimuhennosta suuresta kulhosta kasvisten kera.
Useimmissa ruokalajeissa käytetään tomaattia, sipulia ja inkivääriä. Myös kardemumma, neilikka ja kaneli kasvavat Tansaniassa. Neilikkaa, kanelia, kardemummaa, pippuria ja juustokuminan siemeniä (jeeraa) käytetään paljon. Jälkiruokana voi olla muun muassa ananasviipaleita ja mango- ja papaijalohkoja limetin kera.
Kaikkialla Tansaniassa syödään chapati-leipää, jonka intialaiset toivat Tansaniaan 1800-luvulla. Nykyisin se on jokapäiväinen aterian lisuke. Leipää syödään sellaisenaan teen kanssa tai erilaisten täytteiden kerä. Chapati-leivän avulla voi myös ottaa lautaselta viimeiset ruoanrippeet lautaselta suuhun.” Teksti on suora lainaus internetistä.


Foodculture of Africa is different in differ part of Africa. Differs are because of culture, climate and geographical differs. In Africa have been used in local foodstocks.
In the east part of Africa, like in Tansania almost every food makes by boiling at the water or at the coconutmilk, by frying at oil, grilled with fire or roasting on hot stones. Cooking is work for women and girls are cooking with them. Often many people are cooking because families are big.
Often kitchen is small room with earthen floor. Before cooked the food on the three stones. Nowadays they are using  kerosene and coal boilers. In the kitchen they are cooking food. Usually it´s ugalia-corn porridge and mashed beans. Sometimes they have meat stew. They are eating fish also. They are eating corn porridge by right hand fingers. They makes balls and middle of the ball they makes the hole for stew.
Food is hotter in some area than others. The food culture of Tansania can be divided into foodculture of coast and inland. They use spices like in Asia. The foodculture of Tansania is mix of Africa, Arabi, Asia and traditional Swahili-culture cooking. The food cooked in the coconutmilk or with peanuts. Often at the dinner is meat or banana stew at the big bowl with vegetables.
Mostly dish is used tomatoes, onion and ginger. Also cardamom, carnation and cinnamon are growing up in Tansania. Carnation, cinnamon, cardamom, pepper and seeds of cumin is using much. The dessert can be for example slices of pineapple and slices of mango and papaya with lime.
Throughout Tansania they are eating chapatti bread. It has come from India at 1800-century. Nowadays they are using it every day with food. They are eating bread with tea or they are using fillings inside the bread.


Olen ollut kuukauden matkalla Afrikassa ja siellä Tansaniassa viikon ja Zanzibarin saarella kolme viikkoa. Zanzibar on Dar, Es Salamista reilun tunnin laivamatkan päässä. Saari on pieni paratiisisaari, joka sijaitsee Intian Valtameressä. Afrikka oli matkani ensimmäinen kohde, enkä päässyt tutustumaan perheiden ruokakulttuuriin. Afrikassa ihimiset ovat ystävällisiä, mutta tarkkoja siitä, ettei heitä saa kuvata ja huonosti antavat tietoa tekemisistään tai he haluavat saada kaikesta maksun. (tämä on minun henkilökohtainen kokemus.) Kerron näkökulmia siitä mitä kolmen viikon aikana Zanzibarilla koin. Zanzibar on pieni saari, ja pääsin tutustumaan saaren mausteviljelyyn, joka oli matkani kohokohtia.
Pääsin myös maistamaan ruokia, jotka oli valmistettu minua varten ja niihin oli käytetty erilaisia mausteita.
Asuin hotellissa, joka oli paratiisissa. Ympärillä oli meri ja valkoista hiekkaa. Sieltä löytyi riippukeinuja, joissa pystyi nauttimaan olosta. Saarella ei ollut mitään muuta aktiviteettia kuin kuunnella lintujen laulua, nauttia merestä, auringosta ja hyvästä ruuasta.

Blogini perustuu näkökulmaan, jonka sain tuon kolmen viikon aikana saarella ollessa.
Söin kaikki ateriat hotellin ravintolassa, joten näkökulmani perustuu pääosin siihen mitä hotellilla tarjottiin sekä 
tutustumismatkasta saaren suurimmalle mausteviljelylle.

Hotellilla oli liitutaulu, johon kirjoitettiin joka päivä lounaan ja päivällisen menu.

Aamupala koostui aina kolmesta eri hedelmästä (banaanista, ananaksesta, mangosta, papaijasta, vesimelonista), puolikkaasta tuoremehulasillisesta, kahvista, jota sai itse annostella purkista; lautasella oli joko keitetty tai paistettu puolikas kanamuna, lätty, paahtoleipäpala, papuja tai nakki. Koskaan ei ollut kahtena aamuna peräkkäin samanlaista aamupalaa eli tarjottavat vaihteli päivittäin.

Kahvia



Ravintola

Välipalaksi pystyi valitsemaan erilaisia pirtelöitä, jotka valmistettiin tuoreista hedelmistä ja ne maistui todella hyvältä.


Lounaalla ja päivällisellä oli aina tarjolla jotain kevyempää, kuten sosekeittoa tai salaattia. Sitten oli kalaa, kanaa ja lihaa ja lisäkkeeksi sai valita joko riisiä tai ranskalaisia perunoita. Jälkiruuaksi oli aina mahdollisuus valita hedelmälautanen tai kahvia ja teetä tai joku friteerattu hedelmä, kuten banaani.

Friteerattuja banaaneja

Hedelmä lautanen jälkiruokana



Lasku kirjoitettiin aina käsin



Lasku tuotiin aina näin hienossa kansiossa

Samassa hotellissa oli kaksi Saksalaista pariskuntaa ja miehet olivat kovia kalastamaan. Eräänä päivänä he saivat virvelillä ison kalan. Kala on nimeltään sailingfish. Hotellin henkilökunta valmisti siitä ruuan ja sain kunnian päästä maistamaan tätä kalaa.




Sailingfish




Kävin yhtenä päivänä kaupungissa Stone Townissa hedelmäostoksilla. Sinne oli matkaa noin 30 kilometriä. Täytyi tilata taksi, että sinne pääsi. Aina puhuttiin marketista, mutta se poikkesi Suomen marketeista huomattavasti. Se on kadulla oleva hedelmäkauppa, jossa hedelmät on järjestyksessä laatikoiden päällä (ei saatu ottaa kuvaa). Kävin myös toisessa marketissa, joka oli sisätiloissa ja siellä oli lähes kaikille hedelmille eri myyjä. Kävelin myös kala-ja lihaosaston läpi, mutta sielläkin oli sääntö, että valokuvaaminen kielletty. Näky oli kuitenkin erilainen kuin Suomessa. Osittain kalat oli jäissä, mutta paljon oli ihan pöydällä, mistä asiakkaat niitä osti. Lihat oli kaikki lämpimässä paikassa, ja samassa tilassa tapettiin ja leikattiin lihat, missä myös myytiin. Kärpäsiä oli joka paikka täynnä, mutta hyvin näytti kauppa käyvän.


Pääsin myös tutustumaan kylän mausteviljelmään, joka oli todella iso. Mitään mausteita ei ollut sinne erikseen istutettu, vaan ne kasvoivat siellä ihan itse. Zanzibar on toiselta nimeltään maustesaari ja siellä käytetään erilaisia mausteita paljon ja ruuat oli todella maukkaita. Kierroksen aluksi tarjottiin lounas. Aluksi minun piti istua maahan mattojen päälle ja astioissa tuotiin tarjottavat ruuat.Tarjolla oli ihanaa kardemummalla, kuminalla, kanelilla, kurkumalla, neilikalla ja inkiväärillä maustettua riisiä, joka maistui aivan taivaallisen hyvältä. Lisäksi oli kahta kastiketta toinen oli tomaattikastiketta, joka oli taas ihanan mausteista ja toinen oli kookoskastiketta.  Sen lisäksi oli jotain vihreää, joka ei ollut kuitenkaan levää J. Sekin maistui tosi hyvälle. Juomaksi sain lämmintä juomaa joka maistui aika pitkälle Suomen glögille ja he tiesivätkin, että Suomessa juodaan vastaavaa juomaa jouluna.



Ananas

Appelsiinipuu

Avocadopuu

Cashewpähkinä puu

Chili

Kaakaopuu

Kahvipuu

Kanelipuu

Muskottipähkinä

Pippuri

Seesaminsiemeniä
Zanzibarilla on monta kymmentä erilaista banaania, ja pääsin niitäkin maistamaan. Mielenkiinotisin oli minusta punainen banaani, joka oli todella hyvä ja makea.Toinen lajike josta pidin oli ihan pienet beibibanaanit. Nekin maistui todella makealle.


Kävin paljon kävelyllä ja matkalla näin paljon kylän elämää. Ihmiset liikkuivat paljon jalkaisin ja he olivat aina ystävällisiä ja tervehtivät hymyillen. Kävelin päivittäin erään talon ohi, jossa usein oli aamupala menossa. Yritin aina kurkistella mitä talossa touhutaan. Puiden raosta sain selville, että talossa oli keittiö, josta voisi sanoa vaikka, että avokeittiö. Siellä oli kolme puoliseinää ja katto. Eli tuuletus oli hyvä keittiössä. Joka päivä siellä oli ruoka tulella. Siellä oli maassa nuotio kivien päällä ja siinä iso pata, josta nousi höyry. Siinä valmistettiin päivän lounasta. Pata oli tosi iso. Aamupalallakin ihmisiä oli tosi paljon. Varmasti yli kymmenen. Samoin näin naisia, jotka kuljettivat pään päällä jotain tavaroita. Pään päällä kuljettaminen on ihan joka päiväistä, jotta kädet pysyy vapaana muuta työtä varten. Myös lehmät oli normaali näkymä aamulenkillä. Ne saivat kulkea ihan vapaasti koko kylän alueella. En koskaan päässyt selville, että kuka ne omistaa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti